Greps produkter ja….poledancerenes viktigste hjelpemiddel!! Til tider føler jeg meg som rene alkymisten når det kommer til dette….jeg tester, blander, utforsker forskjellige sammensetninger avhengig av temperatur, luftfuktighet og annet som måtte spille inn. Men er det egentlig så veldig komplisert? Absolutt ikke! Men hva som funker for deg er nok veldig individuelt.
Først og fremst vil jeg poengtere at grepet dit VIL bli bedre med tiden. Det handler ikke bare om riktig kalk og mengden håndsvette, men desto mer om greps styrke. Til å begynne med anbefaler vi ikke noe særlig bruk av greps produkter, nettopp fordi du skal kunne bygge opp styrken i hendene dine…og for så vidt resten av kroppen og. Jeg har etter mange år som instruktør måtte rive meg i håret av elever som bader i diverse hjelpemidler før kurs, og som setter all sin lit til å «henge» i disse produktene i stedet for å faktisk bruke muskler og teknikk for å få grep. Den aller viktigste komponenten i grepet ditt er nemlig muskler og teknikk. Men at vi kan dra nytte av litt andre hjelpemidler er foruten enhver tvil. Så her kommer en liten oversikt over hvordan de forskjellige greps produktene fungerer, og hvordan du bør bruke de.
Antibac!
Dette er jo ikke ett greps produkt, men det vi benytter til å vaske stangen med. Det er verdt å nevne her, siden det ofte er den viktigste komponenten til godt grep under trening. Vi har alltid antibac tilgjengelig i studio, ikke fordi vi er livredd basselusker, men fordi antibac fjerner det fettlaget som blir igjen på stangen etter huden din. Under trening vil du produsere svette (forhåpentligvis!) og denne fester seg igjen på stangen. Dette belegget kan gjøre stangen glatt og vanskelig å trene på. Så ved å dynke en klut i antibac og vaske av stangen, vil dette belegget fjernes, og du vil umiddelbart få bedre grep! Jeg bruker og ofte denne antibac kluten på huden og i hendene for å bedre grepet mitt under trening.
Kalk!
Dette er som regel flytende kalk, som kan brukes på hele kroppen. Men vi bruker det primært i hendene eller under føttene. Eksempler på dette er polegrip, girliegrip, enviro grip, dry hands etc. Jeg tør påstå at dette er ett must hvor enhver pole dancers trenings bag. Ved å benytte kalk i hendene, blokkerer du en del av hånd svetten som kan hindre grepet ditt. Som regel må du kalke hendene flere ganger pr økt. Men mitt triks for å spare på kalken er å benytte en noe mer sticky kalk før trening, f.eks sticky molly. Denne bruker jeg som en base og påfører før oppvarming, og på den måten slipper jeg å kalke hendene like ofte. Det å tørke av hendene på en klut med antibac vil og reaktivere kalken og bedre grepet ditt uten at du trenger å fylle på hendene med mer greps produkt.
Dewy stuff!
Det er for mange kjent at vi trenger hudkontakt for å kunne få grep på stangen. Og de av dere som har trent på vinterstid da luften er fryktelig tørr, har sikkert opplevd at selv med bar hud føles det ut som vi trener med klær. Det er nemlig ikke bare svett hud som hindrer grepet vårt, men også tørr hud. Så spesielt på vinteren er dewy produkter ofte ett must. Eksempler på dette er dew point, grip+glow, bodygrip etc. Disse kommer ofte i flytende spray som påføres huden og gnis godt inn. Dette kan med fordel gjøres før oppvarming, og deretter dekke til huden med klær slik at du «sperrer inne» produktet og det bidrar til å gjøre huden din sticky uten å være klissete. Dew point var helt revolusjonerende for min vinter trening!! Disse produktene brukes på hele kroppen, kanskje spesielt på lår, legger og i siden, men IKKE i hender eller under føtter. Her vil den da bare virke glatt. En annen ting en må huske på med dew produkter, er at på fuktige og varme sommer dager, vil denne gjøre huden desto mer svett og klam, og dermed hindre grepet ditt mer enn det hjelper.
Itac!
Oh himmel….denne vidunderguffa har rettet mang en pole dancer fra å falle! Når det er sagt er dette ett elsk/hat produkt! Itac kommer i stick eller krukke, og har konsistens som litt tykk vaselin. Denne vil gi deg godt grep på enkelte punkter på kroppen. F.eks bak knærne, i albuene, under armen etc. Denne bør kun benyttes ifm med tiks der du vet du må ha litt ekstra grep å støtte deg til. F.eks brass monkey, elbow ayesha, dangerous bird etc. Det er og viktig å huske på at der du smører på itac, vil du og slite med friksjon. Så tenk nøye over om du trenger Itac eller ikke. Itac skal heller IKKE brukes i hender eller under føtter, da den her blir glatt. Itac er viktig å påføre i veldig tynt lag og den må gnis godt inn i huden. Vi benytter engangshansker for påføring av Itac, for å slippe å få dette på hendene. Selv om du benytter stick, vil jeg anbefale at du gnir den inn i huden for best mulig effekt. Huden vil kjennes sticky og klissete ut, og itac fester seg ofte på stangen. Du kan oppleve å få glatt grep på de delene av stangen der det har smittet over Itac fra huden din. Mange studioer har forbudt bruk av Itac nettopp pga dette. Vi velger å tillate det av sikkerhets hensyn, men oppfordrer da alle til å bruke den riktig, og i små mengder. Husk å merke deg at Itac er STRENGT FORBUDT i konkurranser! Itac er bare ett av mange navn på denne type produkt, felles for de er at de inneholder rosin som gir deg det veldig sticky belegget på huden. Andre typer av dette kan være f.eks sticky molly liquid rosin.
Det finnes ett HAV av forskjellige produkter på markedet for å gi deg bedre grep på stangen. Men dette er de tre mest brukte kategoriene. Og igjen vil jeg poengtere at du må finne ut hva som passer for nettopp deg. Vi er alle forskjellige, noen har tørre hender, andre svette, noen har tørr hud, andre har fet hud. Noen elsker kalk, ander bruker det ikke. Vi veileder deg gjerne når det kommer til bruk av disse produktene, men det er altså opp til deg å finne ut av hva som fungerer. Det skal og nevnes at grepet varierer veldig avhengig av temperatur, luftfuktighet, menstruasjonssyklus og sikker mange andre faktorer. Så det du brukte på kroppen forrige økt, er ikke sikker fungerer på neste økt. Men etter hvert vil du finne ut av hvilke produkter du trenger når, og vite nesten intuitivt ved å kjenne på huden, dagsformen og luften i rommet, hva som bør brukes på akkurat denne økten.
Og som nevnt over, så vil greps styrken komme etter hvert. En annen faktor er selvsagt om det er triks du er trygg i, eller om du tester ut nye og skumle moves. Når du blir nervøs eller engstelig, vil svette produksjonen øke, og grepet bli dårligere. Du vil kanskje oppleve etter hvert at når du lærer inn ett nytt og utfordrende triks, så trenger du masse ekstra kalk, og må kalke oftere, men når trikset ikke lenger er så skummelt, og du føler deg tryggere, så minsker også behovet for kalken. Selv opplever jeg og at kalk (og andre greps produkter) har en veldig psykologisk effekt…litt som å trene med crash mat. Så jeg vil absolutt oppfordre dere til å benytte de produktene dere trenger for å få bedre grep, men være veldig bevisst på viktigheten av god teknikk, riktig bruk av muskler og opparbeiding av greps styrke.
Vi har ett lite utvalg av forskjellig kalk studio, men oppfordrer deg til å bestille dine greps produkter hos Poleshop ! Der har de ett bredt utvalg av de beste produktene, og de sender varene raskt og effektivt.